Catalaanse parlement zet onafhankelijkheidsprocedure in

Het Catalaanse parlement heeft, zoals verwacht, een resolutie goedgekeurd die de eerste stap vormt op weg naar onafhankelijkheid van Catalonië, de rijkste regio van Spanje. De tekst die het onafhankelijkheidsproces in gang moet zetten, werd goedgekeurd met 72 stemmen tegen 63. De Spaanse eerste minister Rajoy wil via een spoedprocedure bij het Grondwettelijk Hof het initiatief laten opschorten.

De resolutie kwam er op initiatief van de alliantie Junts pel Sí van regeringsleider Artur Mas en de linkse partij CUP. Zij verwierven een meerderheid in het Catalaanse parlement, na vervroegde verkiezingen in september.

De goedkeuring van het plan werd door de separatistische partijen in het Catalaanse halfrond op applaus onthaald. "Er is een steeds luider wordende schreeuw om van Catalonië een staat te maken met alles er op en eraan", zei Raul Romeva van Junts pel Sí. "Vandaag openen we niet alleen een nieuw parlement, dit markeert een voor en na."

De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy gaat een spoedprocedure starten bij het Grondwettelijk Hof tegen de resolutie. Dat heeft hij bekendgemaakt een uur nadat het Catalaanse parlement gestemd heeft. "Ik ga de onmiddellijke opschorting vragen van dit initiatief", zei hij. Volgens Rajoy laat de Spaanse grondwet een afscheiding van een regio niet toe.