Geens voert strijd tegen straffeloosheid op

Vanaf volgend jaar zullen alle gevangenisstraffen minstens voor de helft moeten worden uitgevoerd, ook celstraffen onder de vier maanden. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bereidt daarover een wet voor die een einde moet maken aan de gebrekkige strafuitvoering, schrijft De Standaard. Rechters zullen ook van een "breder straffenarsenaal" kunnen gebruikmaken.

Vooral bij hardleerse verkeersovertreders heerst er momenteel nog steeds hardnekkige straffeloosheid. Politierechters trekken daarover al langer aan de alarmbel. Met de nieuwe wet maakt Geens zich sterk dat dat verleden tijd wordt.

"Het gaat enerzijds om het beter uitvoeren van korte gevangenisstraffen. Daarvan gaat men minstens de helft moeten uitzitten", verklaart de minister. Gevangenisstraffen worden nu doorgaans maar voor een derde uitgevoerd als er geen recidive is.

Geens zet overigens niet alleen in op een betere uitvoering van de gevangenisstraffen. "We moeten ook meer inzetten op alternatieve en autonome straffen. We bouwen een breder straffenarsenaal uit, waarbij de probatie en proefmaatregelen zoals een rijcursus of ontwenningskuur als aparte straffen zullen worden uitgevoerd." Ook zullen er meer werkstraffen komen, iets wat Geens al aankondigde na het dodelijke vluchtmisdrijf in Vilvoorde. "Als dat niet lukt, moet de effectief uitgevoerde gevangenisstraf de oplossing bieden."

Volle gevangenissen

Volgens de minister van Justitie zal de nieuwe wet het probleem van de overvolle gevangenissen niet versterken. "Ook bij zware verkeersmisdrijven blijft de gevangenisstraf de laatste remedie en zullen we een breder straffenarsenaal toepassen om recidive aan te pakken."

"Bovendien neem ik ook andere maatregelen om de gevangenissen te ontlasten, zoals het beperken van de voorhechtenis, het repatriëren van mensen zonder verblijfsvergunning en het gebruik van de elektronische enkelband", aldus Geens.

De enkelband meer gebruiken dus, maar enkele maanden geleden bleek er nog een personeelstekort bij de mensen die de enkelbanden controleren. "Dat is de verantwoordelijkheid van de gemeenschappen, maar we zijn in goed overleg daarover. Ik denk dat we daar in 2016 wel uitkomen", verzekert de minister.

Vanaf 2016

"Echte verkeerscriminelen en recidivisten moeten het aan den lijve ondervinden en voor een tijd uit de maatschappij genomen worden", is het credo van de nieuwe wet.

De betere strafuitvoering zal wellicht wel een impact hebben op het budget. "Het zal niet volstrekt budgetneutraal zijn", zegt Geens. Lees: het zal de overheid geld kosten. "Maar je mag niet vergeten dat als ik de gevangenissen kan ontlasten, dat dat budgettair een winst oplevert", stelt Geens in "De ochtend" op Radio 1.

Geens zal het wetsontwerp de komende dagen in het parlement verdedigen. Tegen volgend jaar al moet de wet in werking treden.