Getroffen Amerikaanse Volkswagenklanten krijgen 1.000 dollar compensatie

De Duitse autobouwer Volkswagen zal de Amerikaanse eigenaars van dieselwagens die zijn uitgerust met sjoemelsoftware, compensaties aanbieden ter waarde van 1.000 dollar (930 euro). "Een eerste stap om het vertrouwen van onze klanten terug te winnen."

De betrokken Amerikanen zullen een prepaidbetaalkaart krijgen van 500 dollar en een waardebon van nog eens 500 dollar die ze kunnen uitgeven bij een Volkswagen-dealer. Daarnaast krijgen ze ook drie jaar gratis hulp bij pech onderweg.

De geste geldt voor eigenaren van dieselauto's met een 2.0-liter-TDI-motor, die onder de loep wordt genomen door de Amerikaanse milieudienst EPA.

"We bieden deze 'blijk van goede wil' aan als een eerste stap om het vertrouwen van onze klanten terug te winnen", stelt Michael Horn, de topman van Volkswagen in Noord-Amerika, in een persbericht.

In de VS zijn in totaal ongeveer 480.000 dieselwagens met 2.0-liter-TDI-motoren van het volledige VW-concern betrokken. Audi-klanten in de VS zullen binnenkort een gelijkaardig voorstel krijgen.