Grote industriebrand in Nederlands Limburg

Op een industrieterrein in Geleen, net over de Nederlands-Belgische grens bij Maasmechelen, woedt een grote brand in een grote loods van een transportbedrijf. Er hangt een zwarte rookpluim boven de omgeving.

In Geleen, in Nederlands Limburg, is vanmiddag een grote brand uitgebroken in een grote loods van transportbedrijf Wim Bosman. Volgens de brandweer zijn er bij de brand geen stoffen vrijgekomen die schadelijk zijn voor de mens. Boven Chemelot, het industrieterrein waarin de loods staat, hangt een grote, zwarte rookpluim. Die waait naar het noordoosten en dus niet in de richting van Belgisch Limburg.

De brand op het industrieterrein Chemelot brak uit om iets voor twaalven. Dat gebeurde bij werkzaamheden aan het dak van een loods waarin kunststofkorrels lagen opgeslagen. Al snel sloeg de vlammen door dat dak en was er in de wijde omgeving een zwarte rookpluim te zien. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt en konden alle werknemers die aan het werk waren op het terrein zich tijdig in veiligheid brengen.

“Geen schadelijke stoffen”

Omdat het om grote industriebrand gaat, werd meteen het regionale rampenplan opgestart, waardoor brandweerkorpsen uit de wijde omgeving bijstand kwamen leveren. Uit de eerste metingen van de brandweer zouden er geen stoffen zijn vrijgekomen die schadelijk zijn voor de mens.

Omwille van de dikke rookpluim moeten inwoners van de gemeenten ten noordoosten van Chemelot wel hun ramen en deuren gesloten houden. Om de bevolking te alarmen gingen om iets na twaalven sirenes af en kregen omwonenden een alarmeringsbericht op hun telefoon.

Aanvankelijk waren er berichten dat er chemicaliën lagen opgeslagen in de loods, maar nadien bleek het om kunststofkorrels te gaan. Dat verklaart de grote rookhinder. De brandweer heeft beslist de loods gecontroleerd te laten uitbranden. De omliggende bedrijfsgebouwen en installaties worden gekoeld om te vermijden dat het vuur overslaat.

Eerdere incidenten

Op het industrieterrein Chemelot waren er de afgelopen tijd al een aantal incidenten. Zo was er vorige week nog een brand in een ammoniakfabriek. 

Begin deze maand waren er ook grote problemen na een stroomstoring. Verschillende fabrieken moesten toen worden stilgelegd.

Andere grote Nederlandse industriebranden die in ons geheugen liggen, vonden plaats in Moerdijk: de brand bij Shell in 2014 en de ramp bij Chemie-Pack in 2011.