Hond leidt reddingswerkers door wildernis naar vermist baasje

Toen Lovell Classen zich realiseerde dat zijn 84-jarige vader vermist was, hoopte hij vurig dat zijn hond Kiara bij hem was. Helemaal alleen zou de kans op een succesvolle zoektocht van de hulpdiensten bijzonder klein zijn. En jawel, dat Manfred Classen daadwerkelijk werd teruggevonden, is alleen maar dankzij Kiara.

Afgelopen woensdag besliste Manfred een wandeling te maken in een bosrijk gebied in het noordwesten van Australië. 's Avonds kwam hij niet thuis. Zijn dementerende echtgenote had niets in de gaten, waardoor ook de hulpdiensten niet werden verwittigd.

Dat laatste gebeurde pas een dag later, toen de zoon van het koppel het verdacht vond dat hij zijn vader niet zag. 

Het gehuil van een hond

Meteen werd een zoektocht gestart naar de vermiste Manfred. Zoon Lovell en de hulpdiensten riepen voortdurend de naam van de vermiste én de naam van zijn hond, Kiara.

Zaterdag, drie dagen na Manfreds verdwijning, hoorden ze ineens het gehuil van een hond. De hoop dat het om Kiara ging werd bewaarheid, Opeens hadden ze weer goede moed dat de 84-jarige man zou teruggevonden worden. "Ik geloofde er weer helemaal in", zei Lovell in het Australische tv-programma Today.

Door het dichte bos, recht naar Manfred

Gezwind leidde Kiara de hulpdiensten en Lovell naar de vermiste man. Na een fikse wandeling van anderhalf uur, langs bosrijk en heuvelachtig gebied, werd de oude man aangetroffen op een richel. Hij had een bebloed gezicht en schrammen over zijn hele lichaam. "Ik kon mijn ogen niet geloven", aldus Lovell. "Ik heb hem meteen omhelsd."

"Nooit eerder meegemaakt in mijn carrière"

Vervolgens werd hij naar het ziekenhuis gebracht om volledig te herstellen. Kiara, de grote held van dit avontuur, heeft bewezen waarom honden de beste vrienden van de mens zijn. De politie is alvast onder de indruk van de geleverde prestatie. "In mijn hele carrière heb ik nog nooit zoiets meegemaakt, het is een geweldig verhaal", zegt een van de agenten. 

lees ook