Jannie Haek: "Lotto opnieuw attractief maken voor jongeren"

Jannie Haek, de CEO van de Nationale Loterij, wil de traditionele producten van de Loterij, zoals de Lotto en Win For Life, opnieuw attractief maken voor jongeren. Hij wil zo een alternatief bieden voor de goksites op het internet, waar er geen controles en geen limieten zijn. De Loterij moet van de regering haar winst opkrikken.

De federale regering wil dat de Nationale Loterij haar inkomsten verhoogt, zo blijkt uit de beleidsnota van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). Volgend jaar wil de overheid 20 miljoen meer innen. Maar de Loterij heeft het niet makkelijk, dit jaar valt de winst 9 miljoen lager uit dan verwacht.

Hoe wil Haek dat aanpakken? "De minister zegt in eerste instantie dat het beter zou zijn als er opnieuw op de Lotto gespeeld wordt. Dat is toch een ander soort product. Het is gezellig. Het steunt goede doelen. De inzet ligt vrij laag, gemiddeld 5 à 6 euro. Het is niet gokverslavend", zegt hij in "De afspraak".

De CEO van de Nationale Loterij verwijst daarbij naar de toegenomen concurrentie van allerlei goksites op het internet. "Op die sites wordt niet gecontroleerd op identiteit of leeftijd en er zijn geen limieten", aldus Haek. "De Lotto is een eerbaar product dat niet leidt tot grote sociale problemen. Maar we moeten natuurlijk aandachtig zijn, er zijn altijd uitzonderingen."

"Alternatief bieden voor goksites"

Haek wil zich ook richten tot jongeren tussen 18 en 25. "Als die jongeren ons vinden en ons beschouwen als een waardig alternatief voor onze concurrenten, zou dat geen slechte zaak zijn voor hen, voor het land en voor de goede doelen die gesteund worden door de Loterij."

Om dat te bereiken, moeten de traditionele producten van de Nationale Loterij attractiever gemaakt worden. "Het is onze opdracht de jongeren van die producten (de goksites, red.) weg te krijgen en een alternatief te bieden. Dat is onze bestaansreden eigenlijk. Daarvoor is de Nationale Loterij opgericht."

Dat gokken meer aangemoedigd zou worden door de Nationale Loterij, is omstreden. Onder meer de N-VA liet al weten dat dat niet de bedoeling mag zijn.

Meest gelezen