Kerosinelek is mogelijk het gevolg van brandstofdiefstal

Het kerosinelek dat vrijdag werd ontdekt in een beek op de gemeentegrens van De Pinte en Nazareth is mogelijk het gevolg van brandstofdiefstal. Dat meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

Het lek in de Navo-pijpleiding van het Central Europe Pipeline System (CEPS) werd ontdekt nadat buurtbewoners geklaagd hadden over geurhinder. Het lek werd tijdens het weekend gedicht door de Belgian Pipeline Organisation (BPO), deel van CEPS.

BPO vond echter geen technische oorzaak, dus onderzocht het parket of er kwaad opzet in het spel was. "Er zijn aanwijzingen dat de verontreiniging ontstaan is door een lek dat het gevolg is van mogelijke diefstal van brandstof", zegt parketwoordvoerster An Schoonjans.Wanneer de diefstal gepleegd werd en hoeveel liter kerosine er verdween, is nog niet duidelijk.

De pijpleiding transporteert transporteert kerosine van de haven van Gent naar Zaventem. De brandstof is vooral bedoeld voor militaire bases en luchthavens.

De Civiele Bescherming heeft de verontreinigde zones ingedamd en het vervuilde water weggepompt. De gespecialiseerde firma SITA start vandaag met het afgraven van de vervuilde grond in de onmiddellijke omgeving van het lek. Er wordt ook nagegaan hoe ernstig de bodem vervuild is, zegt het gemeentebestuur van De Pinte. De werken zullen wellicht enkele weken duren.