Klimaatopwarming beperken tot 2 graden zal wereldsteden niet redden

Zelfs bij een "beperkte" klimaatopwarming van gemiddeld twee graden wereldwijd, zullen wereldsteden als Hongkong, Rio de Janeiro en Tokio binnen enkele eeuwen gedeeltelijk onder water lopen. Dat staat in een rapport van klimaatonderzoeker Climate Central. Ook Vlaanderen blijft op lange termijn niet gespaard.

Zelfs bij het meest optimistische scenario van twee graden zal de zeespiegel stijgen tussen de 3 en 6,3 meter. In dat geval zouden de woongebieden van in totaal 280 miljoen mensen bedreigd worden.

Het is moeilijk om in te schatten met welke snelheid het zeepeil zal stijgen. De onderzoekers van Climate Central spreken van een termijn tussen de tweehonderd en tweeduizend jaar.

Vooral China loopt gevaar. Daar zouden 64 miljoen mensen getroffen worden. Andere landen bovenaan in het rapport zijn India, Bangladesh, Japan, VS, Egypte, Brazilië en ook Nederland. Wereldsteden als Hongkong, Calcutta, Dhaka, Jakarta, Shanghai, Mumbai, Hanoi, Rio de Janeiro, Buenos Aires, New York en Tokio zullen gedeeltelijk of helemaal onder water lopen.

Dit zijn alvast interpretaties van de toekomst van New York, Mumbai en Londen:

Ook in België, dat niet expliciet in het rapport genoemd wordt, zou de stijging van de zeespiegel bij een opwarming van 2 graden op lange termijn het woongebied van meer dan 1,1 miljoen mensen bedreigen.

Met de plannen die eind oktober door 156 landen zijn ingediend in de aanloop naar de conferentie van Parijs, zou de temperatuurstijging deze eeuw worden beperkt tot 2,7 graden Celsius. In dat geval stijgt het zeewater 6,4 meter, en zal het de woongebieden van meer dan 400 miljoen mensen overspoelen.

In het allerslechtste geval - als de wereld niets zou ondernemen om de klimaatopwarming te bestrijden - stijgt de temperatuur tussen de 4 en 5 graden Celsius. Tussen de 470 en 760 miljoen mensen zouden dan worden getroffen.

Bekijk de gevolgen van klimaatopwarming op het zeepeil op een interactieve kaart, of zie hoe andere wereldsteden er uitzien bij 2 of 4 graden.