Linkebekenaren trekken op 13 december opnieuw naar de stembus

In de faciliteitengemeente Linkebeek vindt op 13 december een nieuwe gemeenteraadsverkiezing plaats. Dat heeft de gemeenteraad beslist. De verkiezing volgt op het collectieve ontslag van de Franstalige leden twee weken geleden.
BELGA/VERGULT

Tijdens de gemeenteraad van 26 oktober jongstleden hebben de dertien Franstalige leden van de gemeenteraad in Linkebeek collectief ontslag genomen. Ze deden dit uit onvrede met de benoeming van het Nederlandstalige raadslid Eric De Bruycker (Prolink) tot burgemeester. Op die manier wilden ze een tussentijdse gemeenteraadsverkiezing uitlokken.

Die vindt plaats op 13 december aanstaande, zo heeft de gemeenteraad vanavond beslist. Enkel de zetels van de dertien Franstalige raadsleden die zijn opgestapt, worden daarbij verkiesbaar gesteld. De twee Nederlandstalige raadsleden die bij de algemene gemeenteraadsverkiezingen van 2012 zijn verkozen, blijven gewoon op post.

Burgemeester De Bruycker overweegt naar de kiezer te trekken met een nieuwe lijst waarop zowel Nederlandstalige als gematigde Franstalige kandidaten zullen staan, zo vertelt hij aan het VRT-radionieuws.

"Verkiezing tot eer en glorie van Thiéry"

De gemeenteraad van vanavond is overigens opnieuw rumoerig verlopen. In de raadszaal waren verschillende leden van het Taalaktiekomitee en Voorpost aanwezig die bij de communautair gevoelige agendapunten slogans riepen. Eén actievoerder gooide zelfs een stinkbom, waarna de vergadering werd beëindigd.

Eerder op de avond had Damien Thiéry (LVB), tot voor kort waarnemend burgemeester, De Bruycker op de korrel genomen omdat hij zich volgens hem niet aan de belofte hield ontslag te zullen nemen als zou blijken dat geen samenwerking met de Franstalige meerderheid mogelijk was.

Het Nederlandstalige raadslid Rik Otten (Prolink) antwoordde hierop dat zijn fractie zich niet door de Franstaligen onder druk wil laten zetten. Hij hekelde ook de nieuwe verkiezing. "Deze zal ten gronde niets aan het probleem in Linkebeek oplossen en wordt enkel georganiseerd tot eer en glorie van Thiéry", aldus Otten, die zich bovendien afvroeg hoeveel deze de belastingbetaler van Linkebeek zal kosten.

Meest gelezen