Loodsen starten morgen met stiptheidsactie op de Schelde

De Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) zal vanaf morgenochtend 7 uur schepen met een lengte van 340 meter nog slechts om de beurt - en dus niet met verschillende tegelijkertijd - op de Schelde laten varen in het aanloopblok naar de haven van Antwerpen, tussen Boei 35 en de ligplaats. De actie komt er naar aanleiding van het aanslepende conflict rond de bevoegdheden van de Verkeersbegeleider Schelde-Nautisch Diensthoofd (VBS-NDH).

De VBS-NDH is een soort "regisseur" van het scheepvaartverkeer die gevaarlijke situaties op het vlak van navigatie op de Schelde moet voorkomen. Om die job naar behoren te kunnen uitoefenen, moet die persoon volgens de loodsen meer dan een louter adviserende bevoegdheid hebben en op gelijke hoogte staan met de verkeersbegeleiding in het Nederlandse Vlissingen.

Volgens de BvL weigert het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om aan de VBS-NDH specifieke bevoegdheden toe te kennen die om veiligheidsredenen noodzakelijk zouden zijn.

"Zijn bevoegdheden zijn echter tot op de dag van vandaag duidelijk vastgelegd, noch op enige wijze afgestemd om te kunnen beantwoorden aan de actuele noden van het scheepvaartverkeer ten gevolge van de schaalvergroting en de toenemende verkeersconcentratie op de Schelde", luidt het in een mededeling.

Compromis lijkt veraf

In september leek er nog een compromis in de maak, maar dat blijkt nu dus ver weg. "Op 18 september was een compromistekst opgesteld door de juristen van het kabinet Weyts en de BvL, waarin de gevraagde bevoegdheden duidelijk werden omschreven", stelt de BvL. "Een tekst waar het kabinet nu op terugkomt."

De veiligheid van het scheepvaartverkeer is volgens de BvL door het uitblijven van een oplossing "niet langer gegarandeerd", met name voor grote zeeschepen. De aangekondigde actie komt er dan ook om veiligheidsredenen, klinkt het.