Nieuw schepencollege Denderleeuw legt de eed af

In Denderleeuw heeft het nieuwe schepencollege, bestaande uit mandatarissen van CD&V en SP.A/Open de eed afgelegd. De drie Vlaams Belangfractieleden keerden het nieuwe college tijdens de eedaflegging letterlijk de rug toe.

De aftredende burgemeester Jan De Dier (DVD) heeft vooraf verklaard "geen roet in het eten te gooien". Hij blijft burgemeester, hoewel hij geen deel uitmaakt van de nieuwe coalitie, tot Vlaams minister van Bestuurszaken Homans (N-VA) de nieuwe burgemeester Alberic Sergooris (CD&V) benoemt.

De Dier zegt ook dinsdag het eerste schepencollege met de nieuwe bestuursploeg te zullen voorzitten en zijn bevoegdheden als burgemeester voorts "ten volle te benutten". "Ik blijf mijn verantwoordelijkheid opnemen, ik werd ervoor verkozen en word er ook voor betaald," klonk het.

In de nieuwe coalitie wordt voormalig burgemeester Jo Fonck (SP.A/Open) eerste schepen, huidig eerste schepen Jan De Nul (CD&V) wordt tweede schepen, voormalig schepen Yves Desmet (SP.A/Open) wordt derde schepen, huidig schepen Sofie Renders (CD&V) wordt vierde schepen en voormalig gemeenteraadsvoorzitter Jürgen Ruysseveldt (SP.A/Open) wordt vijfde schepen.

De coalitie heeft een krappe meerderheid van 13 op 25 zetels. De grootste partij (SP.A) heeft zeven zetels, gevolgd door CD&V (4), de groenlinkse lokale partij Open (1) en het onafhankelijk raadslid Marleen Buydens. Op de oppositiebanken zitten voortaan de gewezen coalitiepartners N-VA en Open VLD/Plus naast Vlaams Belang.

Op wat scheldwoorden vanuit het publiek richting de nieuwe coalitie, en een zich achteraf druk makende ontslagnemende schepen van Sport en Onderwijs, verliep de eedaflegging rustig en zonder incidenten.

"CD&V heeft de gemeente uit eigenbelang geboycot"

Voorafgaand aan de eedaflegging liet elke partij zijn licht schijnen over de nieuwe bestuurscoalitie, en daarbij werden harde woorden niet geschuwd. Zo bestempelde aftredend burgemeester Jan De Dier (DVD) zijn gewezen coalitiepartner CD&V als "achterbaks en onbetrouwbaar". "CD&V heeft de gemeente maandenlang geboycot louter uit eigenbelang," zei De Dier, die onder meer wees op "systematische afwezigheid of negativistisch stemgedrag in het schepencollege".

Toch zei hij dat hij "geen roet in het eten zou gooien". Hij blijft burgemeester, hoewel hij geen deel uitmaakt van de nieuwe coalitie, tot Vlaams minister van Bestuurszaken Homans (N-VA) de nieuwe burgemeester Alberic Sergooris (CD&V) benoemt.

De Dier zegt ook dinsdag het eerste schepencollege met de nieuwe bestuursploeg te zullen voorzitten en zijn bevoegdheden als burgemeester voorts "ten volle te benutten". "Ik blijf mijn verantwoordelijkheid opnemen, ik werd ervoor verkozen en word er ook voor betaald," klonk het.

Eerste schepen Jo Fonck (SP.A/Open) zei dat de nieuwe coalitie zich voorgenomen heeft om niet aan "vuilspuierij" te doen en evenmin aan "een gemene manier van politiek doen".