Obama en Netanyahu zien elkaar voor het eerst sinds kernakkoord Iran

Voor het eerst sinds Iran en zes wereldmachten een akkoord hebben bereikt over het nucleaire programma van Iran, hebben de Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu elkaar ontmoet. De twee benadrukken de "sterke band" tussen hun beide landen.

De ontmoeting tussen Obama en Netanyahu vond plaats in het beroemde Oval Office in het Witte Huis. Het was de eerste keer sinds het akkoord over het nucleaire programma van Iran afgelopen zomer dat de twee leiders elkaar recht in de ogen keken. Zoals bekend is Netanyahu nog steeds fel tegen het akkoord gekant.

Toch benadrukten de twee vandaag de "sterke band" tussen de VS en Israël. Obama veroordeelde ook de golf van geweld tussen Israëli's en Palestijnen die de jongste weken opnieuw de kop op steekt. Hij stelde daarbij dat Israël het recht en zelfs de verplichting heeft zichzelf te verdedigen.

Netanyahu verklaarde op zijn beurt dat vrede tussen Israëli's en Palestijnen nog steeds mogelijk is. "We hebben de hoop op vrede nog niet opgegeven", zei hij. "Dat zullen we nooit doen." Het Witte Huis lijkt hierover minder positief gestemd. Een woordvoerder heeft laten weten dat een vredesakkoord niet meer te verwachten is tijdens de laatste maanden van het presidentschap van Obama.

Volgens waarnemers wil Netanyahu de gesprekken van vandaag ook aangrijpen om het steunpakket dat de VS jaarlijks aan Israël geeft, op te trekken. Momenteel geeft de VS jaarlijks zo'n drie miljard dollar (2,8 miljard euro) militaire steun aan Israël.