OESO somber over groei wereldeconomie

De afkoeling van opkomende economieën en de verzwakking van de wereldhandel zetten een zware rem op de wereldeconomie. Die groeit daardoor dit jaar minder sterk dan eerder gedacht, voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De denktank van voornamelijk geïndustrialiseerde landen verwacht dat de groei van de wereldeconomie in 2015 terugvalt tot 2,9 procent. Dat is aanzienlijk minder dan het langjarige gemiddelde.

Voor 2016 en 2017 wordt wel een licht herstel voorzien, met plussen van 3,3 en 3,6 procent. Voor een echt herstel zijn volgens de OESO echter zowel meer investeringen in rijke landen als een soepele hervorming van de Chinese economie noodzakelijk.

De OESO verwacht nog steeds dat de Belgische economie dit jaar met 1,3 procent groeit. Dat is iets optimistischer dan de 1,2 procent groei waarop de Nationale Bank alsook het Planbureau rekenen. In 2016 wordt dat volgens de OESO 1,5 procent groei (tegenover 1,8 procent bij de vorige prognose) en in 2017 1,6 procent. Voor 2016 rekent de Nationale Bank op 1,5 procent groei, het Planbureau voorspelt 1,3 procent.