Pieten in "Sinterklaasjournaal" zijn (voorlopig?) zwart

Nog maar dan een maand te gaan, dus barst stilaan de sinterklaasgekte los. Bij onze noorderburen keken niet alleen kinderen, maar ook volwassenen vol spanning uit naar de eerste aflevering van het "Sinterklaasjournaal" op NPO 3. Want hoe zouden de Zwarte Pieten eruit zien?

De discussie over Zwarte Piet houdt Nederland al enkele jaren in zijn greep. Moet die zwart zijn, met rode lippen? Of kunnen roetvegen of een andere kleur ook?

Een belangrijke leidraad voor het uiterlijk van de helper van de Sint is het "Sinterklaasjournaal", het programma op NPO 3 dat de jonge kijkers elk jaar in de stemming brengt voor het feest van 6 december. De meeste grote winkels, organisatoren van intochten en scholen baseren zich op het "Sinterklaasjournaal" om te bepalen hoe hun Pieten er zullen uitzien.

Maar de eerste aflevering, vanavond om 18 uur, liet de belangrijkste vragen nog open. Er waren twee Pieten te zien, en die waren allebei zwart. Mogelijk worden in latere afleveringen nog Pieten geïntroduceerd die er anders uitzien, zoals dat ook vorig jaar het geval was.