Proces tegen moslimprediker Jean-Louis Denis gestart

In Brussel is het terrorismeproces begonnen tegen moslimprediker Jean-Louis Denis en 13 andere beklaagden. Sommigen zouden jongeren geronseld hebben om in Syrië te gaan vechten, anderen hebben effectief meegevochten in Syrië. Slechts vijf beklaagden wonen het proces, dat drie weken duurt, effectief bij. Tijdens de zitting weigerde Denis om te antwoorden op vragen van de rechter.

Jean-Louis Denis is een tot moslim bekeerde Belg. Hij organiseerde voedselbedelingen in het Brusselse Noordstation en zou op die manier jonge Brusselse moslims hebben gerekruteerd voor de jihad. Het proces tegen hem en de 13 andere beklaagden zal drie weken duren.

Een groep moeders van Syriëstrijders is van plan om zich burgerlijke partij te stellen. Zij willen weten hoe hun zonen naar Syrië zijn kunnen vertrekken.

"De ouders zitten met veel vragen voor de ronselaars, over het proces dat hun kinderen hebben doorgemaakt voor ze de grote stap naar Syrië hebben gewaagd. Ze hebben ook vragen naar de Belgische staat toe. Toen ze destijds om hulp vroegen, werden ze door de overheid niet gehoord. Op die manier zijn minderjarigen naar Turkije en Syrië gereisd zoals ze de metro nemen in Brussel. Dat is natuurlijk een fout van de Belgische staat", zegt advocaat Alexis Deswaef, namens de ouders van de betrokken jongeren.

Denis wil niet antwoorden op vragen van rechter

Voorzitter Pierre Hendrickx bracht bij de start in herinnering dat hij sinds 2009 in de gaten gehouden wordt door de politie, en dat die observatie is opgevoerd vanaf april 2013, nadat twee leerlingen van het Schaarbeekse Fernand Blumatheneum vertrokken waren naar Syrië.

"De ouders van deze twee jongeren werden afgeluisterd, en in hun gesprekken wijzen ze u duidelijk aan als schuldige, meneer Denis", aldus de voorzitter. Denis zelf wilde daarop niet antwoorden. Hij gaf aan dat hij het aan zijn advocaten overlaat om zijn versie van de feiten te pleiten, en dat hij zich aan het einde van de debatten zal uitspreken. Denis ontkende banden te hebben met Sharia4Belgium.

Op 9 december 2013 viel de federale gerechtelijke politie binnen op zes adressen in het Brusselse en nam ze documenten en materiaal in beslag. Denis en vier anderen werden toen opgepakt.