Recordopbrengst voor Ensor bij Sotheby's

Het schilderij "Les poissardes mélancoliques" van James Ensor (1860-1949) is vorige week voor 7 miljoen dollar (6,5 miljoen euro) onder de hamer gegaan bij veilinghuis Sotheby's in New York. Het gaat om het hoogste bedrag bij een veiling ooit voor de schilder.

Het schilderij van Ensor behoorde tot de collectie van Louis en Evelyn Franck, die in totaal 95,5 miljoen dollar (88,7 miljoen euro) opbracht. Het hoogste bedrag ging naar "Paysage sous un ciel mouvementé" van Vincent van Gogh (54 miljoen dollar of bijna 50 miljoen euro).

Daarnaast ging het schilderij "La gommeuse" van Pablo Picasso voor 67,5 miljoen dollar (62,7 miljoen euro) onder de hamer, een recordopbrengst voor een werk uit zijn "blauwe periode" (1901-1904). De koper kreeg twee schilderijen voor die prijs: in 2000 werd op de achterkant van het canvas een tweede portret ontdekt. Het schilderij "Nymphéas" van Claude Monet (ca. 1908) werd geveild voor 33,9 miljoen dollar (31,5 miljoen euro).

"Verkoop beantwoordt aan wat markt vandaag wil"

De werken werden op 5 november verkocht. "De verkoop van die avond beantwoordde aan wat de markt vandaag wil. Onze belangrijkste loten alleen al tonen aan hoe divers de markt is, met goede resultaten voor klassiek impressionisme, post-impressionisme, suprematisme en expressionisme", zegt Simon Shaw, het hoofd van het departement impressionisme en moderne kunst bij Sotheby's.

"Elk seizoen slaagt Picasso er bovendien in te verrassen, en dat is nu niet anders, met de twee werken uit de blauwe periode, allebei met olieverf op papier."