Robin Williams verhindert postuum "Aladdin"-sequel

Een vervolg op de kaskraker "Aladdin", mét de stem van Robin Williams? Met de hedendaagse geavanceerde filmtechnieken moet dat mogelijk zijn. Disney heeft het ook overwogen, maar dat was buiten de overleden acteur zelf gerekend. In zijn testament is immers een clausule opgenomen die zoiets verbiedt.

Een overleden acteur schijnbaar tot leven wekken: in film is dat mogelijk, toch met de geavanceerde technieken waarover de zevende kunst vandaag beschikt. In "Furious 7" bijvoorbeeld fungeren Caleb en Cody Walker als stand-in voor hun broer Paul die tijdens de opnames overleed.

Met stemacteurs in animatiefilms moet zelfs nog meer mogelijk zijn. Volgens de krant The Times had Disney het idee opgevat om een vervolg te maken op de film "Aladdin". The Genie, de geest in de fles die met verve werd vertolkt door Robin Williams, had opnieuw de stem van de intussen overleden acteur moeten krijgen.

Hoe dacht Disney dat op te lossen? Door de vele takes te recupereren die voor de eerste film werden opgenomen, maar de film uiteindelijk niet haalden. "Als Robin Williams in vorm was, schudde hij zo'n 30 grappen in één minuut uit zijn mouw", zegt een anonieme leidinggevende bij Disney in de krant.

Die extra grappen hadden zeker bruikbaar kunnen in een nieuwe "Aladdin", ware het niet dat Williams het gebruik van zijn voorkomen én stem bij testament verboden heeft, toch in de eerstvolgende 25 jaar. Met die clausule heeft hij wellicht zijn erfgenamen willen beschermen, die anders zouden worden belast op inkomsten van de acteur na zijn dood.