Topman van Egyptische IS-tak gedood in Caïro

In de Egyptische hoofdstad Caïro heeft de politie naar eigen zeggen een van de topmannen van de Egyptische tak van IS gedood. Die groep zegt dat ze verantwoordelijk is voor de crash van een Russisch passagiersvliegtuig in de Sinaï-woestijn.
Archieffoto

Het IS-kopstuk is doodgeschoten bij een poging om hem te arresteren, zegt de politie. De man probeerde te vluchten, waarna er een vuurgevecht losbrak waarbij de verdachte werd doodgeschoten.

Volgens de Egyptische autoriteiten was de man een leider van de terreurgroep Ansar Beit al-Maqdis ("helpers van Jeruzalem"), een lokale moslimterreurgroep die trouw heeft gezworen aan IS en zich nu de "de provincie Sinaï van de Islamitische Staat" noemt.

De man zou betrokken geweest zijn bij de onthoofding van een Kroaat die voor een Frans bedrijf in Egypte werkte. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor een mislukte aanslag op minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Ibrahim en verschillende dodelijke aanslagen met Egyptische soldaten als doelwit.

De Egyptische tak van IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de crash van het Russische vliegtuig begin deze maand in de Sinaï-woestijn. De Egyptische regering deed die claim af als "propaganda", maar intussen zijn er steeds meer aanwijzingen dat het effectief om een aanslag ging.