VDAB ontving in oktober 15 procent meer vacatures dan vorig jaar

De Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB heeft in de maand oktober 16.802 vacatures binnengekregen. Dat zijn er 14,9 procent meer dan in oktober vorig jaar. Het aantal vacatures is al een tijdje in stijgende lijn.

De voorbije twaalf maanden (van november tot en met oktober) ontving de VDAB 172.924 vacatures, of 8 procent meer dan in de twaalf maanden daarvoor. "Vorige maand bedroeg dit stijgingspercentage nog 7 procent. De twaalfmaandelijkse trend blijft dus verder toenemen", stelt de VDAB in een persbericht.

Het aantal vacatures blijft dus zowel in de privésector als bij de overheid toenemen. Het gaat bovendien om volwaardige banen en geen interimopdracten. "Sinds deze zomer zien we dat het aantal vacatures stijgt met vijf procent. Intussen zit die groei op acht procent. Het gaat dus duidelijk beter met onze economie. Daarbij komt nog dat er in de transportsector, die erg conjunctuurgevoelig is, deze maand maar liefst 18 procent meer vacatures zijn. We zitten duidelijk in een betere periode en dat zal hopelijk zo blijven", aldus Schaireen Aftab van de VDAB.

De voorbije twaalf maanden waren er vooral meer vacatures in de secundaire sector. "Zowel in de metaalsector als in de sectoren "Dranken, voeding en tabak", "Bouw" en "Transport, logistiek en post" werden beduidend meer vacatures ontvangen dan een jaar eerder." De sterkste dalers waren de sectoren "Vervaardiging van transportmiddelen" en "Textiel, kleding en schoeisel".