Vijf markante rollen van Dora van der Groen

Dora van der Groen is op 88-jarige leeftijd overleden. De actrice en theaterpedagoge was een van de meest invloedrijke figuren in de Vlaamse theaterwereld in het tweede deel van de twintigste eeuw. Deredactie.be heeft vijf opmerkelijke rollen van de actrice op een rij gezet.

Maggy in "Kat op een heet zinken dak" (1961)

De carrière van Dora van der Groen begint in het theater bij de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen. In 1955 krijgt ze een vast contract bij de KVS in Brussel. In het seizoen 1961-1962 staat ze voor het laatst op de planken, naast haar man Wies Andersen, als Maggy in "Kat op een heet zinken dak".

Floranske in "Jeroom en Benzamien" (1966)

Jeroom Meulepas, gepensioneerd slager, en Benzamien Van Snick, gepensioneerd beenhouwer, drinken regelmatig een glas in het café van Floranske (Dora van der Groen). De beide heren worden verliefd op de bazin, een weduwe. De zesdelige dramaserie werd in 1966 door de BRT uitgezonden.

Dubbelrol in "Wij, heren van Zichem" (1969)

De dubbelrol van Dora van der Groen in de Vlaamse tv-serie "Wij, heren van Zichem" als de teruggetrokken vrouw Coene en haar uitbundige tweelingzuster Melanie van Jef de smid illustreert perfect haar veelzijdigheid en haar acteertalent. De 26 afleveringen van de serie werden uitgezonden van 1969 tot 1972.

Cafébazin in "Terug naar Oosterdonk" (1997)

In de bekroonde zesdelige serie uit 1997, een coproductie van BRTN en Favourite Films, speelt Dora van der Groen alweer een kranige cafébazin. Wanneer het polderdorp Oosterdonk door bouwpromotoren belaagd wordt, verdedigt ze haar etablissement met hand en tand.

Pauline in "Pauline en Paulette" (2001)

Regisseur Lieven Debrauwer vertelt over zijn film "Pauline en Paulette". Dora van der Groen speelde de rol van Pauline, een 66-jarige vrouw met de geest van een 7-jarige. In het fragment zien we ook een stukje uit een dubbelinterview met Van der Groen en Ann Petersen.