VN: "Niveau broeikasgassen bereikt nieuw record"

Het concentratieniveau aan broeikasgassen heeft vorig jaar een nieuw record bereikt. Dat zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een agentschap van de Verenigde Naties (VN), in zijn jaarrapport.

"Elk jaar melden we een nieuw record. En elk jaar zeggen we dat we geen tijd meer hebben, dat we nu moeten handelen om de emissies terug te dringen om nog een kans te behouden om de temperatuurstijging op een redelijk niveau te houden", zegt directeur Michel Jarraud.

Sedert 1990 is het netto-opwarmingseffect in de atmosfeer met 36 procent gestegen, hoofdzakelijk door de uitstoot van CO2, maar ook door andere gassen zoals methaan. Het WMO-rapport meet niet de uitstoot, maar de concentratie aan broeikasgassen in de atmosfeer. Voor CO2 is die vorig jaar toegenomen tot 397,7 per miljoen deeltjes (ppm). Voor methaan is het nieuwe record vastgesteld op 1.833 ppm.

Het rapport is voorgesteld op drie weken van de klimaattop in Parijs, waarop nieuwe maatregelen tegen de klimaatopwarming genomen zouden moeten worden.