Warme herfstvakantie lokt veel volk naar de kust

De toeristische sector aan de kust blikt tevreden terug op de voorbije herfstvakantie. Dat meldt het toeristisch provinciebedrijf Westtoer na een bevraging. Het mooie najaarsweer lokte zowel meer dagjestoeristen als verblijfstoeristen naar zee.

De voorbije herfstvakantie lokte veel volk naar de Belgische kust. Dat is vooral te danken aan de zachte temperaturen en enkele zonnige najaarsdagen.

"Door het uitzonderlijk zacht herfstweer hebben het dagtoerisme en het verblijfstoerisme betere resultaten dan vorig jaar genoteerd", aldus voorzitter van Westtoer Franky De Block. "De kust blijft in de vier seizoenen "top of mind" bij het brede publiek. Alle kustgemeenten doen inspanningen om het hele jaar door een sterk toeristisch aanbod te presenteren. Ook de zee, het strand en de authenticiteit van de badplaatsen blijven een sterke troef."

Vooral weekends populair

De hotels aan de kust hebben een sterke bezetting genoteerd. "Met een bezetting tot 95 procent heeft vooral het eerste weekend goed gescoord. Tijdens de week was het iets rustiger. Het tweede weekend was goed voor een bezetting van 60 tot 80 procent", aldus Bart Boelens, voorzitter Horeca West-Vlaanderen.

Exacte cijfers van dagtoeristen zijn er niet, maar volgens Westtoer zijn de verwachtingen van ongeveer een half miljoen dagtoeristen ingelost. "Op een piekdag in het najaar mag je toch snel rekenen op 80.000 dagtoeristen. De zwemkledij blijft weliswaar thuis, maar de mensen komen uitwaaien, wandelen, fietsen en genieten van het culinaire aanbod", aldus regiomanager Geert Hoorens.

De kust kijkt ook positief vooruit naar 11 november en het komende weekend. Met een goed voorjaar, mooie zomer en nu ook een sterke herfstvakantie zit de toeristische sector goed op koers om beter te doen dan 2014.