"De Europese Unie moet veranderen"

De Britse premier David Cameron heeft zijn vier eisen aan Europa op tafel gelegd, in de aanloop naar het "Brexit"-referendum eind 2017. Volgens de premier zijn het redelijke voorwaarden, en hij waarschuwt Europa dat hij het Britse lidmaatschap zal moeten heroverwegen als ze in dovemansoren vallen.

Op het vlak van migratie wil Cameron komaf maken met "het misbruik van bewegingsvrijheid". Migranten van binnen de EU zouden vier jaar in het VK moeten wonen en werken om er aanspraak te kunnen maken op sociale voordelen.

Hij wil een einde maken aan de Britse verplichting om deel uit te maken van een hechtere unie, bestuurd vanuit Brussel. "Nationale parlementen moeten de basis van de democratie blijven." Cameron wil hoe dan ook wegblijven van een "Verenigde Staten van Europa": "We geloven er niet in. We onderschrijven het niet. Wij hebben een andere visie voor Europa."

Op economisch vlak wil Cameron een nieuw verdrag dat eurolanden verhindert samen te spannen tegen niet-eurolanden binnen de unie. Er moet expliciete erkenning komen dat de euro niet de enige munt is binnen de EU.

Daarnaast moet de EU-regulatie op handel teruggeschroefd worden. "Concurrentievermogen moet in het DNA van de EU geschreven worden." Cameron vindt de vele Europese handelsbepalingen een beslommering van de vrijhandel, en hij wil af van de "lasten op ondernemen".

De premier hamerde op het belang van het referendum in 2017. "Dit is een beslissend moment voor heel Europa, en de belangrijkste keuze van onze generatie. Er zal geen tweede referendum komen: het is in of uit."

Beste van twee werelden

Cameron is ervan overtuigd dat het Verenigd Koninkrijk, de op een na grootste economie van Europa, door een heronderhandeling kan genieten van de voordelen van de EU zonder daarvoor aan soevereiniteit te moeten inboeten. "We hebben in het verleden getoond dat het mogelijk is om een weg te vinden die werkt voor ons, en ik geloof dat we dit opnieuw kunnen."  

Volgens de premier ligt de beslissing nu in handen van het Britse volk. Hij waarschuwde hen die uit de EU willen stappen: "Denk na over wat de gevolgen zijn voor ons land. Wat zal de impact zijn op onze economie? Wat wordt dan de internationale rol van ons land?"

Uiteindelijk komt het referendum voor Cameron neer op deze vragen: "Zal het Verenigd Koninkrijk succesvoller zijn binnen of buiten de Europese Unie? Zal het bijdragen aan onze economische veiligheid of er afbreuk aan doen? Zullen we veiliger of minder veilig zijn?"

Tusk start bemiddelingen volgende week

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft laten weten dat hij de brief met Camerons eisen heeft ontvangen. "Met David Camerons brief kunnen onderhandelingen nu beginnen", liet hij weten op Twitter. Volgende week begint de voorzitter "bilaterale consultaties" met de andere 27 overheden en het Europese Parlement. 

Tusk wil tegen het einde van de maand tot een overeenstemming komen, zodat hij kan vastleggen wat de EU-leiders zullen bespreken tijdens de top van 17 en 18 december.