"Geheime kamers" in de piramides van Gizeh?

Zijn er écht "geheime" kamers en graftombes in de wereldberoemde piramides van Gizeh? Een team wetenschappers dat met doorgedreven scanapparatuur de constructie van de wereldberoemde monumenten probeert te doorgronden, lijkt een eerste "officiële" aanwijzing daarvoor te hebben gevonden.
De piramides van Cheops (links) en Chefren (rechts)

Op 25 oktober ging het internationale project "Scan Pyramids" van start, waarbij de piramides in Gizeh, bij Caïro, met kosmische stralen onderzocht worden, op zoek naar aanwijzingen over hun constructie. De piramides van Cheops, Chefren en Mycerinus werden gebouwd tussen circa 2551 en 2472 voor Christus.  Allerlei hypotheses en theorieën ten spijt, is het meer dan 4.500 jaar later nog altijd niet helemaal duidelijk hoe de Egyptenaren die kolossale bouwwerken opgericht hebben.

"Scan Pyramids" zet onder meer thermografische camera's in, die via infrarood licht de temperatuur van een object meten. Dat levert een infrarood "foto" op. De koudere delen worden in blauwtinten weergegeven, de warme in rode. De techniek laat toe om koude of warme zones snel op te sporen. Er zijn infraroodbeelden gemaakt van de piramides bij zonsopgang, als de zon de monumenten opwarmt, en bij zonsondergang, als de gebouwen afkoelen. En dat leverde opmerkelijke resultaten op.

"We hebben opvallende thermale anomalieën vastgesteld", zeggen de Egyptische, Franse, Canadese en Japanse wetenschappers en architecten die meewerken aan het project. Vrij vertaald: enkele van de massieve blokken kalksteen waarmee de piramides opgebouwd zijn, hebben een hogere temperatuur dan andere. Die "anomalieën" zijn er bij alle piramides, maar vooral bij de grootste, die van Cheops, zijn ze het meest uitgesproken. Drie aangrenzende blokken onderaan de oostelijke zijde van de piramide vertonen een hoge temperatuur.

"Heel wat verklaringen mogelijk"

De wetenschappers hebben voorlopig geen verklaring voor de temperatuursverschillen. "Er zijn heel wat mogelijkheden, zoals lege ruimtes in de piramides en interne luchtstromingen, maar dit moet zeker verder onderzocht worden", zegt ook de Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh al-Damati, die de voorstelling van de eerste onderzoeksresultaten aan de voet van de piramide van Cheops bijwoonde. Daar werd trouwens "livebeelden" van de infraroodcamera getoond.

Het voedt alleszins het mysterie rond de wereldberoemde piramides in Gizeh, waarvan al lang gezegd wordt dat er geheime kamers en graftombes moeten zijn. Of met deze ontdekking een eerste stap in de richting van bewijzen voor die theorie gezet is, zal nog moeten blijken. Dat onderzoek maakt alleszins verder deel uit van het project.

"Scan Pyramids" loopt nog tot eind 2016.

Elders in Egypte is de Britse egyptoloog Nicholas Reeves eveneens met scanapparatuur aan de slag. In het graf van farao Toetanchamon in de Vallei der Koningen gaat hij na of zich verborgen ruimtes achter de wanden van de tombe bevinden. Mogelijk ligt daar het graf verscholen van Nefertiti, de legendarische Egyptische koningin.