"Hollywood is aan het flashen op Martha"

Morgen komt "Black", de nieuwe en al veelbesproken film van Adil El Arbi en Bilall Fallah, in de zalen. Hoofdrolspeelster Martha Canga Antonio wordt de revelatie van de film genoemd. "Ze was de beste van alle 450 jongeren die we gezien hebben."

De cast van "Black" bestaat nagenoeg compleet uit niet-professionele acteurs, die door regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah soms zomaar van de straat werden geplukt. "Castingbureaus en acteerscholen hebben meestal niet veel mensen van vreemde origine", zegt El Arbi in "Van Gils & Gasten". "Je moet ze wel op straat of op de sociale media zoeken."

Maar in het geval van Martha was het anders. "Zij heeft óns gevonden. Ze was een grote fan van de boeken van Dirk Bracke (waarop "Black" gebaseerd is, nvdr) en wou absoluut meedoen in de film, al was het maar in een figurantenrol."

Maar toen ze naar de casting kwam, sprong ze er bovenuit, al was ze niet de Mavela die de twee regisseurs eerst in gedachten hadden. "Maar ze was gewoon de beste van alle 450 jongeren die we gezien hebben."

"Gefocust op verhaal van meisje dat pubert"

Haar debuutrol is meteen een heel heftige, maar daar probeerde Martha abstractie van te maken. "Ik heb gefocust op het verhaal van een 15-jarig meisje dat pubert en de foute keuzes maakt", zegt ze. Werken met El Arbi en Fallah vond ze een speciale en verrijkende ervaring. "Ze weten allebei heel goed wat ze willen, maar toch geven ze ook vrijheid."

Voor Martha zou het wel eens snel kunnen gaan, want niet alleen voor het regisseursduo is er intussen interesse uit Hollywood. "Hollywood is aan het flashen op Martha", weet El Arbi ook.