"Laat krokodillen gevangenen bewaken"

Krokodillen in plaats van cipiers die gevangenen bewaken? In Indonesië wordt er luidop over nagedacht. "Krokodillen kunnen tenminste niet worden omgekocht", zegt Budi Waseso, het hoofd van het Indonesische antidrugsagentschap.
© Mike Korostelev/Solent News & Photo Agency

"Laat ons een gevangeniseiland bouwen voor mensen die ter dood veroordeeld zijn voor drugsdelicten. En laat krokodillen die gevangenen bewaken." Een opmerkelijk voorstel van Budi Waseso, het hoofd van het antidrugsagentschap in Indonesië.

Waseso is van mening dat krokodillen betere bewakers zijn dan mensen, "omdat ze niet kunnen worden omgekocht". Hij wil naar eigen zeggen zelf de Indonesische eilanden afschuimen op zoek naar de meest woeste exemplaren.

"We gaan in die gevangenis zoveel mogelijk krokodillen zetten als we kunnen", zegt Waseso aan een plaatselijke Indonesische nieuwswebsite. "Je kan hen niet omkopen. Je kan hen er niet van overtuigen om gevangenen te laten ontsnappen."

De plannen zijn nog niet erg concreet, er is ook nog geen duidelijkheid over een locatie of een datum waarop de gevangenis zou moeten opengaan. Over de rechten van de gevangenen maken de autoriteiten zich alvast weinig zorgen: "Als een krokodil een mens doodt, is dat geen schending van de mensenrechten."

Indonesië heeft een van de strengste drugswetten ter wereld. De regering beëindigde in 2013 een moratorium op de doodstraf voor drugsdelicten. Dit jaar werden al zeker 10 drugssmokkelaars geëxecuteerd, voornamelijk buitenlanders.