"Verlanglijstje Cameron discrimineert Europese burgers"

"Heel problematisch", dat vindt de Europese Commissie van de vraag van de Britse premier David Cameron om de sociale rechten van EU-migranten in te perken. Volgens de Commissie is dat een vorm van directe discriminatie. Andere voorstellen zijn dan weer wel "haalbaar".
Archieffoto van Commissievoorzitter Juncker en Cameron

David Cameron wil onder andere dat Europese burgers die naar andere lidstaten verhuizen niet meteen aanspraak zouden mogen maken op alle sociale voordelen in die lidstaat.

Volgens de Commissie is dat "heel problematisch omdat ze raken aan de fundamentele vrijheden van de interne markt". Commissiewoordvoerder Margaritis Schinas noemt het een vorm van "directe discriminatie van Europese burgers".

Toch bevat de brief van Cameron volgens de Europese Commissie ook  "een zeker aantal haalbare elementen" zoals de wil om de rol van de nationale parlementen te versterken. Andere zaken liggen volgens de Commissie duidelijk moeilijker, zoals de voorstellen over het al dan niet behoren tot de eurozone.

De Britse premier heeft de hervormingen voorgesteld die hij van de Europese Unie verlangt om het Verenigd Koninkrijk aan boord van de unie te houden. Als die onvoldoende gehoor krijgen bij de andere Europese landen, zullen de Britten hun lidmaatschap heroverwegen.