Antwerpse politie schakelt 14-jarig meisje uit met plastic bolletje

Bij een interventie in een jeugdinstelling heeft het snelleresponsteam van de Antwerpse politie vorige week een 14-jarig meisje neergeschoten met een plastic bolletje. Dat schrijft De Standaard en het nieuws is bevestigd aan VRT Nieuws. Hoewel het meisje enkel een blauwe plek zou hebben, reageert het Agentschap Jongerenwelzijn geschrokken. SP.A. en Groen reageren geschokt.
(Archieffoto)

Het meisje verbleef in een jeugdinstelling in Antwerpen en was naar verluidt erg over haar toeren. Ze dreigde ermee zichzelf en omstaanders te verwonden met glasscherven.

Omdat de begeleiders en gewone politiemensen haar niet konden kalmeren, kwam even later het snelleresponsteam ter plaatse. Een team dat een tijdje geleden in het leven is geroepen om in te grijpen bij ernstige incidenten. Het meisje werd door hen uitgeschakeld met een plastic bolletje, vergelijkbaar met een paintball-kogel. Ze werd geraakt in de buik.

"Onze mensen staan hier niet om te springen", verduidelijkt Sven Lommaert van de Antwerpse politie aan VRT Nieuws. "Er moest echter drastisch worden opgetreden om erger te voorkomen. De actie was een keuze die niet voor de hand lag, maar wel doordacht en correct was."

Agentschap Jongerenwelzijn is "geschrokken"

Het meisje heeft volgens de politie enkel een blauwe plek overgehouden aan de feiten. Toch reageert het Agentschap Jongerenwelzijn "geschrokken".

"Bij ons weten is dit nog nooit gebeurd", zegt woordvoerder Peter Jan Bogaert. "Daarom vragen wij ook een gesprek met de Antwerpse korpschef om te bekijken wat er precies is gebeurd. Ik kan niet ingaan op dit concrete feit, maar we hebben toch vragen bij de procedure. We willen bekijken hoe dit in de toekomst vermeden kan worden."

Het bewuste meisje is ondertussen opgenomen in een andere instelling, waar ze psychiatrische hulp krijgt.

"Schieten op een kind is onaanvaardbaar"

"De jeugdbescherming is er om kinderen te beschermen. Vaak is dat heel moeilijk voor zij die voor die bescherming moeten zorgen, maar op kinderen schieten en dat normaliseren, is onaanvaardbaar", reageert SP.A-voorzitter John Crombez.

"De verdediging dat het maar om een less leathal weapon gaat, klinkt bijzonder wrang. Letterlijk betekent dat: een wapen dat minder hard treft. Terwijl we het hier wel hebben over kinderen.

"Wanneer een minderjarige problemen veroorzaakt, soms zelfs met gevaar voor de omgeving, is het niet makkelijk om in te grijpen. Dat de politie er wordt bijgehaald, komt vaker voor. Niemand onderschat de moeilijkheid voor zorgverstrekkers en veiligheidsmensen om op te treden in crisissituaties. Nochtans doen zorgverstrekkers dat al jaren zonder kinderen te beschieten."

In het kader van dit incident in Antwerpen moeten zowel minister van Welzijn Vandeurzen en het hoofd van de Antwerpse politie veroordeeld aangepakt worden, vindt Crombez. "Een moeilijke situatie is onvoldoende als reden om op kinderen te schieten in een zorgomgeving. En nog minder als reden om dat aanvaardbaar te vinden."

Jasper Jacobs

"De Wever moet ingrijpen"

Vlaams parlementslid en Groen-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad Wouter Van Besien vindt dat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) moet ingrijpen na dit incident.

"Het snelleresponsteam heeft zijn start volledig gemist", vindt Van Besien. "De Wever moet duidelijk maken dat het SRT - opgericht om terrorisme in de stad te bestrijden - niet iedereen als terrorist mag beschouwen." Hij wijst erop dat het SRT, dat nog maar sinds september actief is, eerder al een lezing ontruimde omdat een grappig bedoelde tweet als bedreigend werd beschouwd.

"Verontrustend daarbij is dat de politie zich van geen kwaad bewust is en deze aanpak ook na de feiten blijft verdedigen", stelt Van Besien. "Het SRT wil zichzelf duidelijk zo snel mogelijk bewijzen, maar het bewijst daarmee vooral dat de verschillende bezorgdheden vooraf meer dan terecht waren. Mensen die opgeleid worden om snel met wapens te kunnen ingrijpen, willen dit ook tonen. Het wordt dringend tijd dat deze politiemensen niet alleen leren hoe ze moeten schieten, maar ook wanneer ze mogen schieten, en vooral wanneer niet", vindt hij.

Meest gelezen