Brengen MR-ministers de regering in gevaar?- Johanne Montay

Ze heten Jacqueline Galant en Marie-Christine Marghem. Ze zijn de laatste twee MR-ministers binnen de regering die tot het kamp-Michel behoren. Exit Hervé Jamar, ex-minister van Begroting. Hij is gouverneur van de provincie Luik geworden. Daniel Bacquelaine, minister van Pensioenen, is iemand die dicht bij minister Didier Reynders staat. Nu wankelt de positie van Galant en Marghem - 2 MR-ministers. Brengen zij de MR in gevaar?
labels
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

Het is de meest recente obsessie van de Franstalige pers: zal minister Galant ontslag nemen? Jacqueline Galant (MR) is federaal minister van Mobiliteit en burgemeester van Jurbise, dicht bij Bergen. De Franstalige oppositiepartijen spelen het spel volop: heeft de minister voor het Parlement gelogen, en ook de wet overtreden? Ja, beweren PS, CDH, FDF en Ecolo-Groen, die niet begrijpen waarom de minister geen aanbestedingsprocedure heeft ingediend voordat ze het advocatenkantoor Clifford Chance heeft gekozen, om haar te helpen bij de voorbereiding van haar nieuwe “vliegwet”. 

MR-steun en Vlaamse stilte

Jacqueline Galant moest maandag voor de partijraad van MR uitleg geven. En … de raad van MR schaarde zich unaniem achter haar minister. Jacqueline Galant erkent dat ze een “administratieve onvoorzichtigheid” heeft begaan en geeft toe dat de communicatie niet goed is verlopen tussen haar kabinet en de administratie. Ze moet vandaag voor de Kamer uitleg geven.

Waarom steunt de MR Galant zo sterk? De partij weet dat de Vlaamse coalitiepartners geen punt maken van de eventuele misstappen van Galant. Het interesseert noch N-VA noch CD&V dat Galant problemen heeft met de Franstalige oppositie.

Open VLD spreekt over deze zaak zelfs niet want de partij is immers vragende partij voor de “vliegwet” die Galant met Clifford Chance voorbereidt. De wet geeft een “structurele oplossing en een stabiel wettelijk kader" aan de luchtvaarmaatschappijen en moet Brussels Airpoort rechtszekerheid bieden, zegt Luc Van Biesen (Open VLD), die samen met andere parlementsleden nog in juni voor een vliegwet pleitte.

Tweede gevaar

Iets anders is het geval van Marie-Christine Marghem, MR-minister van Klimaat en Energie. Ze heeft een akkoord voor de klimaatinspanningen van de gewesten en de federale staat (voor de VN-wereldklimaattop COP 21) veel te vroeg aangekondigd. Dat gaf de N-VA munitie om het akkoord af te schieten. CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft gezegd dat minister Marghem voor de impasse verantwoordelijk was. Marghem maakt Vlaanderen zenuwachtig.

Bovendien is er nog het probleem van het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2. Deze verlenging werd door het regeerakkoord voorzien: 2025 in plaats van 2015 (want normaal gezien moesten die kerncentrales dicht). Doel, dat interesseert Vlaanderen al veel meer dan een advocatenkantoor… Om de centrales langer open te houden, moet Marghem voor het einde van de maand een akkoord met de uitbater Electrabel goedkeuren. Anders mogen de centrales niet opnieuw opgestart worden. En dat akkoord is er nog niet.

Daarom noemen Vlaamse partijen van de meerderheid Marghem “geen toponderhandelaar”. Ze worden zelf door onderhandelingen “op zijn Marghems” een beetje nerveus. Premier Charles Michel heeft besloten de onderhandelingen over Doel 1 en 2 meer naar zich toe te trekken.

Zwakke minsters

De MR heeft al zijn zwakste schakel weggehaald: Hervé Jamar, toenmalig minister van Begroting, is plotseling gouverneur van Luik geworden. De job was eigenlijk bestemd voor een andere liberaal: Philippe Dodrimont moest gouverneur worden. Hij kreeg zelfs steun van Jamar.

Er zijn voorlopig geen andere vrije jobs van gouverneur in België… Als er een probleem van casting binnen de MR bestaat, dan zou de partij dat beter nu oplossen.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.