Britse ex-militair aangehouden voor rol in Bloody Sunday

Voor het eerst is een Britse ex-militair gearresteerd voor zijn betrokkenheid bij Bloody Sunday. De mars van 30 januari 1972 werd tegengehouden door het toenmalige Brits leger in het Noord-Ierse Londonderry en bij dit incident vielen 14 doden en 13 gewonden. Het was het meest bloedige moment in het 30 jaar durende burgerconflict.

Op 30 januari 1972 hield de burgerrechtenbeweging een vreedzame protestmars. De betoging, die verboden werd door de Britten, was bedoeld om onder meer het gevangenschap van katholieke Ieren in Noord-Ierland aan te klagen. Het Britse leger, dat opgeroepen was door de regering in Noord-Ierland, reageerde op de mars met veel geweld.

Een eerste onderzoek sprak de militairen vrij hoewel hun gedrag als roekeloos werd omscrheven. In 1998 werd een nieuw onderzoek gestart onder de toenmalige Britste premier Tony Blair en dit heeft uiteindelijk geleid tot excuses voor het drama van zijn collega David Cameron in 2010.

Lord Saville, die het onderzoek heeft geleid, concludeerde toen dat de verantwoordelijkheid bij het leger lag en de slachtoffers werden van alle blaam gezuiverd. Dit onderzoek heeft een vervolgingsprocedure op gang gebracht en de nabestaanden van de slachtoffers kregen een schadevergoeding.