Brussels Airport na tien maanden voorbij kaap 20 miljoen passagiers

De luchthaven van Zaventem heeft tijdens de eerste tien maanden van dit jaar meer dan 20 miljoen passagiers ontvangen. Vorig jaar, toen de luchthaven een recordjaar kende, werd die kaap pas in de tweede helft van november gerond.

De nationale luchthaven is dus op weg naar een nieuw passagiersrecord. Eind oktober stond de teller op 20,21 miljoen passagiers, 7,3 procent meer dan de ruim 18,8 miljoen die in dezelfde periode in 2014 werden ontvangen.

In de maand oktober alleen kreeg Brussels Airport 2,12 miljoen reizigers over de vloer, 6,4 procent meer dan in oktober vorig jaar. Vooral het aantal transferpassagiers steeg sterk (+14,5 procent tegenover oktober 2014). Het aantal vliegbewegingen bleef stabiel, wat betekent dat de bezettingsgraad steeg: "van 110 naar 116 passagiers per vlucht in vergelijking met oktober 2014".

Vrachtvolume

Het vrachtvolume op de luchthaven lag in oktober 7,3 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Hier was er vooral groei bij de volvrachters (vliegtuigen alleen bestemd voor cargo, +27,1 procent). Dat is te danken aan de komst van een aantal nieuwe maatschappijen de voorbije maanden. Brussels Airport waarschuwt wel dat de groei de komende maanden minder groot zal zijn, omdat Ethiopian Airways zijn cargoactiviteiten verhuist naar het Nederlandse Maastricht.

Over heel het jaar 2014 ontving Brussels Airport een recordaantal van ruim 21,9 miljoen passagiers. Dat waren er bijna 300.000 meer dan in het vorige recordjaar, 2000.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines laat in een apart persbericht weten dat ze in oktober 706.227 mensen vervoerde, 13 procent meer dan in oktober vorig jaar. De bezettingsgraad nam toe tot 76 procent.