CD&V oneens met standpunt De Block over psychotherapeuten

Regeringspartij CD&V is het niet eens met het standpunt van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) over de voorwaarden waar psychotherapeuten aan moeten voldoen. De Block zou alleen bepaalde masterdiploma's willen erkennen, waardoor heel wat mensen uit de boot zouden vallen.

De discussie over de erkenning van psychotherapeuten sleept al lang aan. De vorige regering, onder leiding van Elio Di Rupo (PS), had na lange discussies een akkoord klaar, maar dat staat in de huidige regering weer ter discussie.

De discussie gaat over het diploma dat een psychotherapeut moet hebben. Minister De Block zou dat willen beperken tot een aantal masterdiploma's, zoals geneeskunde en psychologie. Daardoor zouden heel wat mensen met een bachelordiploma niet in aanmerking komen en daar is CD&V het dus niet mee eens.

"Mensen met een bachelordiploma moeten nu een brugopleiding volgen en daarna nog vier jaar psychotherapie", zegt Kamerlid Nathalie Muylle. "Dat komt neer op een opleiding van 8 jaar. Dat dat nog onvoldoende zou zijn, kan voor ons echt echt niet." Oppositiepartij SP.A sluit zich bij die mening aan.

Ook de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) is niet tevreden met de piste van De Block. "Veel bachelors, zoals orthopedagogen, sociaal werkers en verpleegkundigen, leveren  via de vervolgopleiding een kwalitatieve dienstverlening", zegt de raad. De koepel waarschuwt ook voor stijgende kosten. "Als de dienst alleen nog verzorgd mag worden door masters, zal die dienst duurder worden."