Dacian Ciolos voorgedragen als nieuwe Roemeense premier

De voormalige Europees commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos is door de Roemeense president voorgedragen als nieuwe eerste minister. Als het Roemeense parlement akkoord gaat, volgt Ciolos Victor Ponta op, die ontslag nam na de verwoestende brand in een nachtclub in Boekarest eind oktober. Daarbij vielen 48 doden.

Geven de volksvertegenwoordigers hun zegen, dan komt Ciolos aan het hoofd van een regering van technocraten die Roemenië moet leiden tot aan de volgende parlementsverkiezingen in de herfst van 2016. De 46-jarige Ciolos is landbouwingenieur en niet aan een politieke partij verbonden.

Ponta trad af na massale straatprotesten tegen corruptie die volgden op de brand in de nachtclub in Boekarest. Veel Roemenen menen dat corruptie aan de basis ligt van de brand in de nachtclub, die niet over de nodige vergunningen beschikte. Bovendien moet Ponta zich sinds kort ook voor de rechtbank verantwoorden wegens corruptie.