De Wever: "Politie heeft op juiste manier ingegrepen"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) verdedigt de politie-interventie in een jeugdinstelling waarbij een 14-jarig meisje werd neergeschoten met een plastic bolletje. "Op basis van wat ik nu weet heb ik geen enkele aanleiding om te zeggen dat de politie een fout heeft gemaakt. Integendeel."

De Wever heeft het verslag van de politie doorgenomen en ziet daarin geen aanwijzingen dat er iets mis is gegaan. Integendeel, volgens hem is er op de juiste manier ingegrepen. "We zullen nog verdere informatie inwinnen, maar op basis van wat ik nu weet, heb ik geen enkele aanleiding om te zeggen dat de politie een fout heeft gemaakt", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Ze (de politie, red.) zijn opgeroepen door het bewuste hulpcentrum voor een situatie die niet onder controle was. Ter plaatse hebben ze vastgesteld dat iemand zich verschanst had en met een wapen dreigde. Op het moment dat de betrokkene zichzelf begon te verwonden en dus een gevaar stelde voor zichzelf en voor iedereen die haar wilde benaderen, heeft men geoordeeld dat de beste oplossing om de situatie te neutraliseren het gebruik was van zo'n non lethal weapon."

"Wat hadden de media gezegd als dat meisje zich levensgevaarlijk had gekwetst?"

Volgens De Wever is het logisch dat het Snelle Respons Team van de Antwerpse politie erbij gehaald werd omdat dat team speciaal opgeleid is voor dergelijke situaties. "Dit team heeft één missie: als er wapengeweld dreigt, dat neutraliseren met zo min mogelijk gevolgen. Dat is precies wat ze hier gedaan hebben. Ze hebben dat zeer goed gedaan, want het meisje heeft aan hun interventie enkel een blauwe plek overgehouden."

De kritiek op de interventie is volgens De Wever dan ook onterecht. "Wat ik een beetje mis in die commentaren, is wat zij dan precies gedaan zouden hebben als ze ze in die situatie waren terechtgekomen. Wat hadden de media gezegd als dat meisje zich levensgevaarlijk had gekwetst, of een verzorger of een politieman had verwond?"