Dieudonné vangt bot bij Europees Hof

De Franse komiek Dieudonné heeft voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zijn eerdere veroordeling niet kunnen aanklagen. Dieudonné werd eerder veroordeeld voor negationisme, waarop hij naar het EHRM trok maar daar kreeg de Fransman vandaag te horen dat ze "negationistische en antisemitische opvoeringen" niet verdedigen.
BELGA/JOURET

De Franse komiek Dieudonné M'Bala M'Bala beriep zich voor het EHRM op de vrijheid van meningsuiting om een veroordeling van 10.000 euro door het Franse gerecht kwijt te schelden.

De negationist Robert Faurisson opvoeren tijdens een voorstelling heeft niets met satire of provocatie te maken, oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het gaat eerder om "een demonstratie van haat en antisemitisme". Bovendien trekt Dieudonné de Holocaust in twijfel, aldus het Hof.

De veroordeling in Frankrijk kwam er na een voorstelling die Dieudonné gaf op 26 december 2008 in de zaal Zenith in Parijs. Die avond riep hij Robert Faurisson op het podium en liet hij hem een prijs voor "onaangenaam figuur" overhandigen door een man verkleed als gedeporteerde jood.

Het Hof bestempelde "het artistiek product" van Dieudonné als een "gevaarlijke en een abrupte en frontale aanval" tegen de Holocaust en de joden.