Eigen administratie neemt Galant onder vuur

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft zonder openbare aanbesteding en tegen het advies van haar eigen administratie in het advocatenkantoor Clifford Chance onder de arm genomen. Dat heeft de topman van de FOD Mobiliteit Laurent Ledoux gezegd in de Kamer. Ledoux stelt zich ook ernstige vragen bij het ereloon dat de advocaten vragen.

Galant ligt al enkele weken onder vuur omdat haar kabinet de regels niet zou gevolgd hebben bij het aanstellen van het advocatenkantoor voor het uitwerken van luchtvaartregels vanop Zaventem. Zij en de topman van haar administratie moeten daarover vandaag uitleg komen geven in de Kamercommissie Infrastructuur.

Galant wees eerder voor de verantwoordelijkheid voor het gecontesteerde contract naar de overheidsdienst Mobiliteit, maar de topman van de administratie kaatst de bal in de Kamercommissie terug naar de minister.

"We hebben aan het kabinet van de minister laten weten dat het mandaat voor het advocatenkantoor niet kon doorgaan gezien de wettelijke regels. Maar het is ontegensprekelijk het kabinet dat aan de administratie de opdracht heeft gegeven om het contract aan te gaan. De administratie kan dan wel advies geven, maar we moeten de instructies van onze voogdijminister naleven", aldus Laurent Ledoux (zie kleine foto).

Ledoux geeft wel toe dat hij in zijn eerste advies een fout heeft gemaakt, iets wat Galant hem al de hele tijd aanwrijft. Maar die fout heeft hij naar eigen zeggen rechtgezet. Het kabinet Galant was dus op de hoogte dat er een aanbesteding nodig was.

591.085 euro

Ledoux wees er in de kamer ook op dat de tarieven van Clifford Chance gevoelig hoger liggen dan wat gebruikelijk is in de sector. De totale factuur bedraagt meer dan een half miljoen euro.

"Acht maanden lang hebben we geen enkel zicht gehad om het werk dat het advocatenkantoor deed. Pas in september hebben we de omvang prestaties van Clifford ontdekt: 591.085 euro.

Nochtans had het kabinet van Galant een lijstje met de gangbare tarieven gekregen van haar administratie, volgens Ledoux. Toch koos de minister voor Clifford.

Mail

Hieronder de mail waarin het kabinet van Galant aan de administratie de opdracht geeft om het contract met het advocatenkantoor aan te gaan.