Einde eenkindpolitiek doet China hopen op miljoenen extra baby's

Door het einde van de eenkindpolitiek zullen volgens de Chinese autoriteiten in de aanvangsfase jaarlijks "meer dan drie miljoen kinderen" extra geboren worden. Dat zegt Wang Pei'an, onderminister van de Commissie voor Gezondheid en Gezinsplanning. China schafte zijn éénkindpolitiek eind oktober na ruim 30 jaar af.
AMELIE-BENOIST / BSIP

Het aantal geboortes in China zal stijgen van 16,89 miljoen in 2014 tot ongeveer 20 miljoen kinderen per jaar de komende jaren. Meer dan 90 miljoen vrouwen mogen nu een tweede kind te krijgen. De helft van hen is momenteel al tussen de 40 en 49 jaar oud, wat van nature uit hun verlangen naar of de mogelijkheid voor een tweede kind beperkt, aldus Wang.

Voor de afschaffing van de éénkindpolitiek hadden al 50 miljoen vrouwen het recht om twee kinderen te hebben, door de vele uitzonderingen op de regel. Het recht op meerdere kinderen werd onder meer toegekend aan etnische minderheden, gezinnen op het platteland waarvan het eerste kind een dochtertje was en koppels waarvan ten minste een ouder enig kind was.

Tweede kind te duur?

Toch zien veel Chinese koppels een tweede kind niet echt zitten. Als reden daarvoor geven ze in de eerste plaats de stijgende vastgoedprijzen, de kosten van het onderwijs én de impact op hun professionele carrières. Door de bijkomende geboortes zou de actieve bevolking tegen 2050 met ongeveer 30 miljoen mensen aangroeien, garandeert de onderminister.

Peking maakte eind oktober verrassend genoeg een einde aan de al meer dan 30 jaar geldende eenkindpolitiek. Die ommekeer in het beleid is een reactie op de snelle vergrijzing van de Chinese bevolking.

China telt ruim 1,3 miljard inwoners. Het geboortecijfer is al even in dalende lijn. Experten betwijfelen dat de nieuwe politiek daadwerkelijk de invloed zal hebben waarop Peking hoopt. De hoge kosten voor het levensonderhoud in de steden en voor de opleiding van de nakomelingen heeft mogelijk tot gevolg dat koppels toch niet voor een tweede kind kiezen.