EU tikt Turkije op de vingers voor gebrek aan vrije meningsuiting

De toestand van het Turkse gerecht gaat erop achteruit en ook met de vrijheid van meningsuiting in Turkije gaat het niet zoals het zou moeten. Dat blijkt uit een Europees rapport dat verschijnt over de landen die willen toetreden tot de EU.

De onderzoekers bemerken dat het "respect voor het gerecht en de fundamentele rechten" in een negatieve trend zit. Ook op het vlak van de vrije meningsuiting wijst het rapport op een sterke terugval, de gemaakte vooruitgang van de voorbije twee jaren ten spijt. De opvang van twee miljoen vluchtelingen wordt dan weer positief onthaald in het Europees rapport.

De EU en de Turkse regering onderhandelen momenteel over een verbeterde samenwerking tussen beide partners in de huidige vluchtelingencrisis. De Europese commissie hoopt dat de nieuwe Turkse regering, die na de verkiezingen van 1 november gevormd zal worden, werk maakt van deze "urgente prioriteiten". Tijdens die laatste verkiezingen haalde de AK-partij van president Erdogan een absolute meerderheid in het parlement.

Guy Verhofstadt (Open VLD), fractieleider van de liberalen in het Europees parlement, heeft op dit rapport gereageerd via Twitter. "Het zou verkeerd zijn om de vluchtelingencrisis aan Turkije uit te besteden in ruil voor vooruitgang in de verbredingsonderhandelingen", klinkt het.