Franse filosoof André Glucksmann is overleden

De Franse filosoof André Glucksmann is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij is bekend van boeken als "Het fornuis en de menseneter" en "Dostojevski in Manhattan". Glucksmann behoorde tot de beweging van de "nieuwe filosofen" die na de jaren 70 actief was in Frankrijk.
AP2007

De Franse filosoof André Glucksmann is op 78-jarige leeftijd overleden. De filosoof maakte deel uit van de school jonge Franse filosofen die begin de jaren 70 onder de vleugels van Paul Sartre uitkwam als de "nieuwe filosofen". Glucksmann geldt samen met Bernard-Henri Lévy als een van de vaandeldragers van de beweging.

Glucksmann debuteerde in 1968 met "Verhandeling over de oorlog" en nam deel aan de studentenopstand in Parijs in datzelfde jaar. Zeven jaar later publiceerde hij het antimarxistische boek "Het fornuis en de menseneter" waarin hij betoogt dat marxisme onvermijdelijk tot totalitarisme leidt.

Het bekendste werk van André Glucksmann bracht de auteur uit na de aanslagen op 9/11 in Amerika. In "Dostojevski in Manhattan" poneert hij dat de grootste slachtoffers van het islamitische terrorisme de moslims zelf zijn.

Als verdediger van de mensenrechten was Glucksmann in de jaren 90 steeds vaker pleitbezorger van de NAVO en steunde hij onder meer de Golfoorlog en de interventie van de NAVO in het voormalige Joegoslavië.

Naast zijn werk als filosoof en journalist was Glucksmann ook te zien in verschillende tv-series en een aantal films. Hij werkte ook mee aan de documentaire "Bunt. Delo Litvinenko" over de dood van de Russische ex-spion Alexander Litvinenko.