Galant: "Ik kan jullie nog recht in de ogen kijken"

Volgens federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) valt haar weinig te verwijten over de omstreden samenwerking met het advocatenkantoor Clifford Chance. "Ik heb te goeder trouw gehandeld", verdedigt ze in de Kamer. Galant spreekt ook haar eigen administratie tegen die de verantwoordelijkheid bij de minister legt.

Minister Galant moest zich vandaag verdedigen in de Kamercommissie Infrastructuur over wat door sommigen "Galant-gate" wordt genoemd. De zaak gaat over de samenwerking met Clifford Chance. Het kabinet van Galant schakelde dat advocatenkantoor in voor het uitwerken van luchtvaartregels vanop Zaventem. Dat is echter niet volgens de regels van de kunst verlopen. Zo gebeurde er geen openbare aanbesteding.

"Een administratieve onvoorzichtigheid waaruit ik lessen zal trekken", noemt Galant het. Volgens haar is er helemaal geen belangenconflict met het advocatenkantoor. "Ik heb niet geprobeerd om de regels te omzeilen en om een kantoor te favoriseren."

"Ik heb niet gelogen en ik kan jullie nog recht in de ogen kijken", aldus Galant. De minister wil naar eigen zeggen ook naar een "duurzame oplossing" met alle betrokken diensten en personen.

In de clinch met eigen administratie

Eerder vandaag schoof de topman van de FOD Mobiliteit, die onder voogdijschap van Galant valt, de schuld in het dossier volledig in de schoenen van de minister. "We hadden het kabinet ingelicht over de juridische problemen, maar de minister gaf ons toch de instructie om de samenwerking aan te gaan en dat moeten we naleven", aldus Laurent Ledoux. "Het gaat dus om een beslissing van het kabinet, niet van de administratie."

Klopt niet, volgens Galant. "Het aanstellen van het kantoor is een keuze in samenwerking mét de administratie."

Ledoux stelde zich ook vragen bij de hoge erelonen, hoger dan bij andere kantoren in gelijkaardige dossiers. Zo zou het prijskaartje tot boven het half miljoen stijgen. Volgens Ledoux twee tot drie keer duurder dan andere kantoren wat minister Galant ontkent. Volgens de minister heeft Ledoux trouwens zelf over de tarieven onderhandeld met Clifford Chance.

Wie heeft gelijk?

De minister van Mobiliteit zegt dus het tegenovergestelde van haar eigen administratie en topambtenaar. De vraag is dan wie de waarheid vertelt.

En ook hoe diep de vertrouwensbreuk tussen de minister en haar administratie is. Volgens Galant heeft Ledoux trouwens zijn beroepsgeheim geschonden, iets wat strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Calvo over N-VA: "Le nouveau PS est arrivé"

Vanuit de oppositie klinkt veel kritiek, niet alleen op de MR-minister, maar ook op haar collega-meerderheidspartijen. Volgens Kristof Calvo van Groen reageren de CD&V en N-VA te lauw.

"Ik begrijp niet dat de collega's van de meerderheid niet opkomen voor dit dossier. " Volgens Calvo is de houding van de twee Vlaamse meerderheidspartijen hypocriet. "Ze beroepen zich op het feit dat het altijd al zonder aanbesteding ging. Is dat dan de kracht van verandering? Le nouveau PS est arrivé."

Oppositiepartijen SP.A en Groen tonen zich ook allerminst overtuigd door de documenten die mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) heeft vrijgegeven over de samenwerking met advocatenkantoor Clifford Chance. "De feiten spreken voor zich, het gaat hier over een flagrante schending van de wet", oordeelt Kamerlid David Geerts (SP.A).