Gemeenten willen na GAS-boetes ook dwangsommen kunnen opleggen

De Vlaamse burgemeesters willen na de GAS-boetes nu ook dwangsommen kunnen opleggen aan wie zich blijft misdragen. Dat schrijft Het Nieuwsblad en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Minister Jambon laat weten dat hij het idee zal onderzoeken.
Design Pics / Chris Coe

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vroeg een tijdje geleden aan de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) om een evaluatie van de GAS-wetgeving op te maken. "Die is over het algemeen positief, maar we merken dat we onvoldoende mogelijkheden hebben om in het geval van overlast ook effectief dingen af te dwingen", zegt Marnic De Meulemeester. Hij is burgemeester van Oudenaarde en voorzitter van de Commissie Burgemeesters en Veiligheid van de VVSG.

Concreet geeft hij het voorbeeld van een inwoner die illegaal een container plaatst. Vandaag kan de gemeente de man of vrouw daarvoor een GAS-boete opleggen, die dan vaak "met plezier" wordt betaald. Gevolg? De container blijft gewoon staan. "De veiligheid van de zwakke weggebruiker komt daardoor in gevaar. Als gemeentebestuur sta je dan machteloos."

De VVSG denkt die situaties in de toekomst te kunnen oplossen met dwangsommen. "In Nederland bestaat het al veel langer en we denken wel dat het kan werken. De boetes liggen hoger, dus er is meer afdwingbaarheid." Over de eventuele hoogte van de dwangsommen wil De Meulemeester zich nog niet uitspreken. "Zo concreet is het nog niet."

Scheiding der machten

Dat er sprake zou zijn van een schending van de scheiding der machten met dit voorstel ontkent de burgemeester. "Wij willen ons zeker niet in de plaats stellen van justitie", benadrukt hij. "We zouden liever hebben dat die zaken bij justitie kunnen worden opgelost, maar dan moet het ook daadwerkelijk op het terrein gebeuren. Dat is vaak nu niet het geval."

De burgemeesters vragen dan ook aan minister Jambon om te onderzoeken of een wetgevend kader mogelijk zou zijn. "Bij onze volgende bijeenkomst zullen we dit punt zeker op tafel leggen."

"Voorstel onderzoeken"

De woordvoerder van de minister laat aan onze redactie weten dat een herziening van de GAS-wetgeving sowieso op de agenda staat deze legislatuur, vandaar ook de vraag aan de burgemeesters om een evaluatie op te stellen.

"We hebben de brief ontvangen en gaan de adviezen van de burgemeesters zeker meenemen", zegt hij. Voor de vraag of de dwangsommen al dan niet deel zullen uitmaken van de vernieuwde wetgeving is het echter nog te vroeg. "We zullen het voorstel onderzoeken."