Gent krijgt voor het eerst bewakingscamera's op straat

Sinds begin november houdt de Gentse politie zowel de prostitutiebuurt (Zuidbuurt) als de uitgaansbuurt (Overpoortstraat) telkens met vier camera's in de gaten. Het zijn de eerste bewakingscamera's die in Gent worden geïnstalleerd op straat, met uitzondering van de camera's die gebruikt worden tijdens de Gentse Feesten.

De camera's filmen de klok rond. Operatoren van de Gentse politie hebben toegang tot het beeldmateriaal.

Gent heeft lange tijd de boot afgehouden om bewakingscamera's te installeren. De voornaamste argumenten waren dat de monitoring van die beelden politiecapaciteit vergt en de privacy-redenen. De Overpoort was echter al langer vragende partij, en ook in de Zuidbuurt vroegen bewoners om een dergelijk systeem. Tijdens de Gentse Feesten maakt de politie wel al jaren gebruik van bewakingscamera's.