Gent plant drijvend vluchtelingendorp

De stad Gent krijgt tegen het einde van dit jaar wellicht een drijvend opvangcentrum voor vluchtelingen. Als Fedasil de laatste goedkeuring geeft, zullen op een ponton aan de Rigakaai 250 mensen terechtkunnen.

Het voorstel werd ingediend door het consortium Corsendonck Hotels - C4S Care. De groep ging in op een oproep van de federale regering, die eind deze zomer besliste om de vluchtelingenopvang deels uit te besteden aan de privésector. 

Het ponton zou gehuurd worden in Nederland en van daaruit naar de Gentse haven gesleept worden. Naast woonunits zijn er ontspanningsruimtes, keukens, klaslokalen en zelfs een verpleegpost. Zo'n 20 mensen zullen er werken om alles in goede banen te leiden.

"Mijn inziens is het een kwalitatief hoogstaande opvangvorm, creatief, en nadien ook heel snel terug te verwijderen", zegt de Gentse OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A). Volgens Coddens heeft Fedasil nog twee weken om het dossier goed te keuren, daarna zijn nog zes weken nodig om het opvangcentrum operationeel te maken.