Google Maps werkt voortaan ook offline

De Google Maps-app werkt voortaan ook offline. Door kaarten te downloaden kunnen gebruikers opzoekingen doen en navigatie-instructies krijgen zonder internetverbinding. In eerste instantie geldt de update voor Android, maar ook voor iOS zou er snel een nieuwe versie komen.

De Google Maps-app wordt vaak gebruikt onderweg, maar tot nog toe zijn de mogelijkheden van de gratis dienst heel beperkt op plaatsen met een slechte verbinding, of als je geen mobiele data wil verbruiken. Er zijn dan ook heel wat apps op de markt -zowel betalend als gratis- die wel offline-navigatie aanbieden op de smartphone.

Daar brengt Google nu verandering in. Door de nieuwe update wordt het mogelijk om kaarten voor een bepaald gebied te downloaden zodat je ook zonder internetverbinding routes kan opzoeken en navigatie-instructies kan krijgen. De realtime-verkeersinformatie is niet beschikbaar zolang er geen internetconnectie is.

De offline-kaart zal om de 15 dagen automatisch updaten, maar dan enkel als de gebruiker verbonden is met een wifi-verbinding. Hoe groter het gebied is dat je offline wil opslaan, hoe meer ruimte je vrij moet hebben op je smartphone. Het gaat al snel om honderden megabytes.

De update zit in de nieuwe versie van Google Maps voor Android, die vanaf vandaag uitgerold wordt. Wanneer de update voor iOS -het besturingssysteem van de iPhone van Apple- klaar is, is niet duidelijk, maar volgens Google zal dat niet lang duren.