Merkel vertrouwt op deal met Cameron

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vertrouwt erop dat er een akkoord mogelijk is tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa over de eisen van de Britse premier David Cameron om de Europese Unie te hervormen. "Er zijn enkele moeilijke punten, maar ook minder moeilijke punten", klinkt het.

David Cameron heeft een verlanglijstje opgesteld over de richting waarin hij de EU wil zien evolueren. Zo wil hij de sociale rechten van EU-burgers die verhuizen naar een andere lidstaat inperken en wil hij meer macht voor de nationale parlementen.

"Er zijn enkele moeilijke punten en enkele minder moeilijke punten", zegt Merkel daarover. "Maar als we dit willen oplossen, dan ben ik ervan overtuigd dat we daarin zullen slagen", zegt de Duitse bondskanselier.

Merkel - die gisteren al een telefoontje kreeg van Cameron over zijn voorstellen - verzekert dat Duitsland wil praten met Londen over de hervormingen.

Als de voorstellen van Cameron onvoldoende gehoor krijgen bij de andere Europese landen, zullen de Britten hun lidmaatschap tot de Europese Unie heroverwegen.