Michel: "Ontmanteling van Europa is geen optie"

Volgens premier Charles Michel (MR) zijn de hervormingseisen van de Britse premier David Cameron "een opportuniteit" voor de Europese Unie. "Maar als het de bedoeling is om Europa te ontmantelen, is dat voor mij geen optie."

Cameron vindt dat de Europese Unie moet veranderen. Zo moet er volgens hem meer macht komen voor de nationale parlementen en wil de Britse premier de sociale rechten voor EU-migranten inperken.

"Het moet de bedoeling zijn om een opportuniteit te creëren", vindt de Belgische premier daarover. "Europa wordt geconfronteerd met zeer belangrijke uitdagingen zoals migratie, jobcreatie en groei."

"Als in het kader van de onderhandelingen het mogelijk is om een beter en efficiënter Europa te hebben, gaat het in de goede richting. Als het de bedoeling is om Europa te ontmantelen, is dat voor mij geen optie", zegt Michel.

Di Rupo: "Cameron wil alle lusten maar niet de lasten van Europa"

Voormalig Belgisch premier Elio Di Rupo (PS) hekelt dan weer de hervormingsvoorstellen van Cameron. "Cameron stelt de fundamenten van de Europese constructie in vraag. Wat hij voorstelt, is een Europa van de deregulering. Een minder sociaal Europa."

Volgens Di Rupo vraagt de Britse premier geen ander Europa, maar minder Europa. "Een Europa zonder toekomst. Cameron wil alle voordelen van Europa, maar niet de plichten." Zo wil het Verenigd Koninkrijk volgens Di Rupo niet bijdragen aan de uitdaging van de migratie.

De voorzitter van de PS wil dat de Belgische regering zich "stevig verzet" tegen de visie van Cameron, die hij "puur nationalistisch" noemt. "Voor interne politieke redenen plaats de Britse premier alle andere Europeanen tegen de muur."