Obama "bondgenoot, held en icoon" voor Amerikaanse holebi's

De Amerikaanse president Barack Obama is door het bekende Amerikaanse holebi-magazine Out uitgeroepen tot "Ally of the year", vrij vertaald "bondgenoot van het jaar." Meer nog, hij siert de cover van het maandblad. Het is de eerste keer dat een zittend Amerikaans president die eer te beurt valt. Out wil Obama zo eren voor zijn steun aan de strijd voor gelijke rechten voor holebi's.

Een foto van Barack Obama up close in zwart-wit, met daaronder de woorden "Ally. Hero. Icon", "Bondgenoot. Held. Icoon". Met die cover roept het populaire maandblad Out de Amerikaanse president uit tot "Bondgenoot van het jaar". Het magazine wil Obama eren voor zijn steun voor gelijke rechten voor holebi's in de Verenigde Staten.

Out, het grootste maandblad voor de holebigemeenschap in de VS, noemt de verkiezing een statement "om aan te tonen hoeveel zijn administratie gedaan heeft om zo'n gevoelig thema als gelijke rechten voor holebi's op de agenda te plaatsen, een thema dat de reputatie van presidenten Bill Clinton en George W. Bush besmeurd heeft."

"Velen verdienen krediet voor hun inspanningen, maar het lijdt geen twijfel dat zonder de actieve steun van de 44e president van de Verenigde Staten, die van het promoten van gelijke rechten voor holebi's en transgenders een fundamenteel onderdeel van zijn erfenis gemaakt heeft, we nog steeds zouden moeten strijden voor die droom", schrijft Out.

"Bekering van Obama was een keerpunt"

Toen Obama begin 2009 aantrad als president van de VS, was hij geen openlijke voorstander van het homohuwelijk. Een wettelijke verbintenis voor twee mensen van hetzelfde geslacht was in slechts twee staten toegestaan. De publieke opinie was toen ook uitgesproken tegen. Die publieke opinie kenterde sindsdien onverwacht snel.

In 2012 sprak Obama voor het eerst publiekelijk zijn steun uit voor het recht van holebi's om te mogen trouwen. "Deze lastminute-bekering" was een belangrijk keerpunt", schrijft Out, "dat mee de basis gelegd heeft voor de beslissing van het Hooggerechtshof in juni van dit jaar dat een verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk is, waardoor holebi's nu in elke Amerikaanse staat kunnen trouwen."

De Obama-administratie heeft vooral in zijn tweede ambtstermijn ook beleidsregels goedgekeurd die focussen op meer gelijke rechten voor lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders.

"Trots als president en als vader"

In het bijhorende interview in Out vertelt Obama dat zijn steun voor holebirechten geïnspireerd is door wat zijn moeder hem leerde toen hij jong was, dat iedereen gelijkwaardig is, en door het herkenbare gevoel zelf een outsider te zijn in de maatschappij, "opgroeiend als een zwarte kerel met een vreemde naam".

"Sasha en Malia zien niet in waarom holebivrienden of vrienden met holebi-ouders anders behandeld zouden moeten worden. Dat is een krachtig signaal. De volgende generatie zwengelt de verandering aan, niet alleen voor toekomstige generaties, maar ook voor de mijne. Als president, en als vader, maakt mij dat trots. Geeft mij dat hoop."