Onthaalmoeder vrijgesproken voor dooreenschudden baby

De Brugse correctionele rechtbank heeft een voormalige onthaalmoeder vrijgesproken voor het toebrengen van slagen en verwondingen aan een meisje van acht maanden. Hoewel Baby R. symptomen had van het "shakenbabysyndroom", oordeelde de rechter oordeelde dat het slachtoffer niet dooreengeschud werd door de onthaalmoeder.
PA Wire/Press Association Images

Op 6 februari 2013 ging R. voor het eerst naar de onthaalmoeder in Sint-Kruis Brugge, die verbonden was aan Kind en Gezin. Het meisje werd ziek en keerde pas op 13 februari terug naar de onthaalmoeder.

In de namiddag belde de beklaagde naar de ouders om te melden dat er iets mis was met het kindje. In het ziekenhuis werd een dubbele hersenbloeding vastgesteld. Voor dit letsel werd in de buik van R. een pompje ingeplant. Op die manier kon de druk op haar hersenen verlicht worden.

De onthaalmoeder kwam snel in het vizier als verdachte. De verwondingen wezen er immers op dat het slachtoffer wellicht door elkaar geschud was. Ze riskeerde een celstraf, maar haar advocate ging resoluut voor de vrijspraak bij gebrek aan harde bewijzen.

"Er werd geen enkel ander spoor onderzocht. Alles berust op insinuaties, er is geen enkel objectief bewijs", aldus meester Ellen Eneman. De rechter volgde die redenering en sprak de vrouw over de hele lijn vrij.