Politie komt tussen in 20 procent van de incidenten in jeugdinstellingen

Eén op de vijf keer wordt de politie ingeschakeld om jongeren in jeugdvoorzieningen te bedaren. Het is wel de eerste keer dat agenten hun wapen trekken om het probleem op te lossen, zegt Peter Jan Bogaert van Jongerenwelzijn over het incident in Antwerpen.

De politie moet jaarlijks twintig keer tussenkomen in jeugdinstellingen wanneer jongeren daar agressie vertonen, maar het is wel de eerste keer dat ze schieten. Dat zegt Peter Jan Bogaert van Jongerenwelzijn. In 80 procent van de gevallen slagen de begeleiders er zelf in om de problemen op te lossen. 

"We weten dat in de afgelopen tien jaar één keer pepperspray gebruikt werd om een jongere te bedwingen. Maar dat er echt gevuurd wordt met een wapen is nieuw. Het schietincident in Antwerpen is dus zeker niet schering en inslag", zo zegt Bogaert.

Bogaerts benadrukt het belang van conflictbeheersing tijdens de opleiding van jeugdbegeleiders. “Ook het personeel van Jongerenwelzijn wordt actief getraind om met agressieve jongeren om te gaan. Dat is broodnodig willen we geweld vermijden.”