Recordbedrag voor schilderij van Modigliani bij Christie's

Het schilderij "Liggend naakt" (1917-1918) van de Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani is tijdens de herfstveiling van Christie's in New York voor net geen 160 miljoen euro verkocht. Dat is een recordbedrag voor een doek van Modigliani.

De nieuwe recordprijs voor een schilderij van Amedeo Modigliani is meer dan het dubbele dan de vorige recordprijs. Een koper heeft maandagavond 158,4 miljoen euro betaald voor "Liggend naakt", een doek waar Modigliani in 1917 aan begon en afwerkte in 1918.

Het vorige record voor een werk van de Italiaan bedroeg ongeveer 65 miljoen euro. "Liggend naakt" komt met de verkoopprijs van bijna 160 miljoen euro de top vijf van duurste schilderijen ooit binnen. 

Het duurste schilderij tot op heden is het doek "Nafea faa ipoipo" van Paul Gauguin dat begin dit jaar voor bijna 280 miljoen euro werd verkocht. Het duurst geveilde schilderij tot op heden is "Les femmes d'Alger" van Pablo Picasso, dat in mei werd afgehamerd op 160,8 miljoen euro.

Daarnaast werd op de veiling bij Christie's 88,6 miljoen euro betaald voor "Nurse" (1964 - foto onder) van Roy Lichtenstein. Ook dat is het hoogste bedrag ooit voor een werk van de Amerikaanse popartkunstenaar.